Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Banvitspor Baş Antrenörü Zoran Lukic: Basketbol, satranç oyununa benziyor”

Banvitspor Baş Antrenörü Zoran Lukic:  Basketbol, satranç oyununa benziyor”

Bugünkü konuğumuz, Banvitspor Baş Antrenörü Zoran Lukic. Turuncu-yeşilli takımın antrenörü Lukic ile Banvitspor`un lig ve Avrupa maçlarındaki hedeflerinin yanı sıra özel yaşamını da konuştuk

Söyleşi : Önder BALIKÇI
Bugünkü konuğumuz, Banvitspor Baş Antrenörü Zoran Lukic. Turuncu-yeşilli takımın antrenörü Lukic ile Banvitspor`un lig ve Avrupa maçlarındaki hedeflerinin yanı sıra özel yaşamını da konuştuk
X X X
*Basketbola ilginiz ne zaman başladı?
-Çok küçük yaşlarda diyebilirim. 9-10 yaşlarında, öğrenciyken bu spora ilgi duydum. Beden eğitimi öğretmenim de beni yönlendirdi. Uzun boylu oluşum da avantaj yarattı.
* Ailenizde bu sporla uğraşan var mıydı?
- Benim dışımda aile bireylerim içinde bu spora yönelen olmadı.
* Banvitspor ile yollarınız nasıl kesişti?
- Banvitspor, geçen sezonu da başarılı geçirmişti. Daha sonra Koç, görevinden ayrılınca, Banvitspor başkan ve yöneticileriyle İstanbul`da bir araya gelip, kısa sürede anlaştık.
* Avrupa ile kıyasladığımızda, ligimizin kalitesini nasıl görüyorsunuz?
- Avrupa`nın en zor liginin, Türkiye`de oynandığına inanıyorum. Zaten, Türkiye`deki takımların kadrolarının kalitesi de bunu gösteriyor. Dünyanın en zor iki ligi olarak İspanya ve Rusya bilinir. Ama ben, Türkiye liginin, onlardan da zor olduğunu düşünüyorum.
* Banvitspor`un lig ve Avrupa`daki hedefleri nelerdir?
- Tabii ki hedefimiz, mutlaka final oynamaktır. Çünkü spor, bir yarışmadır. Yarışmaların içinde ise sonuna dek gitmek hedefi bulunmalıdır. Bu nedenle ligde olsun, Avrupa`da olsun her maçımıza kazanmak amacıyla çıkıyoruz. Avrupa Kupası`nda, şu ana dek iyi sonuçlar elde ettik. Tabii ki mutluyuz ama ancak bunun devamı olursa başarıdan söz edebiliriz. Yani, şu ana dek yaptıklarımız yetmez. Konsantremizi yitirmemeliyiz. Türkiye Ligi`nde de şu ana dek oynadığımız 7 maçtan 5`ini kazandık. Aynı değerlendirmeleri, bu lig için de yapabilirim. Önümüzde daha çok maçımız var. Bu arada, takımımızda yer verdiğim genç oyuncularımdan çok daha iyi randıman ve konsantrasyon bekliyorum. Bu genç oyuncular, kendilerine verdiğim şansı çok daha iyi değerlendirerek, maksimum randıman vermeye çalışmalı.
* Beğendiğiniz Türk ve yabancı oyuncular kimlerdir?
- Genel olarak Hidayet Türkoğlu’nu çok beğenirim. Yabancı olarak da Petroviç ismini verebilirim. Sezon sürdüğü için bu yıl için bir değerlendirme yapmam biraz erken olur.
* Bandırma’daki basketbol seyircisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Çok iyi. Sahada mücadele ederken, bizim altıncı oyuncumuz gibi yanımızdalar. Bu destek nedeniyle teşekkür borçluyum onlara.
* Banvit basketbol ailesi hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyim?
- Müthiş! Basketbola böylesine gönül veren bir aile Avrupa’da bile yok.
* Türk basketbolcuları, neden daha fazla Avrupa takımlarında forma giyerken göremiyoruz?
- Aslında, Türk oyuncularının, Avrupa’da oynamayı tercih etmeleri için bir neden yok. Çünkü Türkiye’de, Avrupa’nın üzerinde çok kaliteli bir lig var. Belki NBA’de oynama ideali olanlar varsa onlara bir diyeceğim yok.
* Galatasaray-Kızılyıldız maçı öncesi çıkan olaylarda bir Sırp taraftar yaşamını yitirdi. Bu konuda ne diyeceksiniz?
- Bir insanın, spor ortamında ölmesi çok kötü bir olay. Spor, birleştirici olmalı, ayrıştırıcı değil. Şu anda yapılacak tek şey sakin olup, sağduyulu davranmak. Çünkü, böyle davranmazsak, yeni sorunlar yaşayabiliriz. Spor karşılaşması içinde böyle bir ölümün yaşanması, kazanmayı da, kaybetmeyi de anlamsız duruma getiriyor.
* Türkiye’de ve Avrupa’da beğendiğiniz Koç’lar hangileridir?
- Türkiye’de, NSK Eskişehir Basket’in eski Koçu Alp Bayramoğlu’nu beğeniyorum. Yabancı Koçlardan da birçok beğendiklerim var. Bunların başında Andrea Trinchieri`yi gösterebilirim.
* Basketbol, sizce nasıl bir spor?
- Bence satranca çok benziyor. Maçlarda Koçların, maçı kazanmak için karşılıklı hamleleri, satranç oyunundan farksız bence.
* Bandırma’da mutlu musunuz? Boş zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz?
- Bandırma’da mutluyum. Ne sıkıntım, yanımda bulunmayan aileme duyduğum özlem. Boş zamanım da fazla olmuyor. Çünkü basketbol, tüm zamanımı alıyor. Evime gittiğimde de, karşılaşacağımız rakiplerin maçlarını videodan izleyerek, değerlendirmeler yapıyorum.
* Türk yemeklerini nasıl buluyorsunuz?
- Beğenerek yiyorum. Sebze yemekleri ise favorim. Bu arada tatlıya düşkünüm. Baklavayı seviyorum. Hele hele kaymaklı olursa…
* Spor yaşamınız içinde sizi etkileyen anılarınız?
- Tabii ki, mutlu veya mutsuz çok sayıda anım bulunuyor. Mutlu anılarım arasında Rusya ve Yugoslavya’da görev yaptığım yıllarda ligin en iyi Koçu ödüllerini almam başta geliyor. Mutsuz anılarım arasında ise deplasmana giderken, uçağımızın düşme tehlikesi atlatması geliyor.



  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli